StoryEditor

Monika Mrozowska stawia na olej rzepakowy

Olej rzepakowy podbija kuchnie polskich gwiazd! Monika Mrozowska wyjaśnia, dlaczego korzysta z oleju rzepakowego i zdradza nam swój przepis na chlebek z udziałem oleju.
08.02.2022., 14:02h

- Nie będzie w tym ani odrobiny przesady, jeśli powiem, że ja ten olej wykorzystuję dosłownie do wszystkiego. Dlaczego? Bo w postaci rafinowanej ma on tak delikatny smak, że z powodzeniem można go używać i do słodkich i do wytrawnych dań, a tłoczony na zimno jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek i sosów – mówi Monika Mrozowska, popularna aktorka i propagatorka zdrowego stylu życia i odżywiania się.

Olej rzepakowy nie dominuje smakiem, a dobrze podkreśla walory posiłku. Zawiera cenne dla organizmu składniki, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (kwas omega-6) oraz linolenowy (kwas omega-3). Oba kwasy pozytywnie wpływają na nerki, serce, właściwie cały układ krwionośny, czy na stan skóry. Warto podkreślić, że olej rzepakowy zawiera najodpowiedniejszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3, czyli 2: 1, dlatego nasza codzienna dieta powinna być bogata w ten składnik. Zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych ze wszystkim olejów roślinnych, a ponadto całą masę witamin, m.in. prowitaminę A, której zawiera najwięcej ze wszystkich olejów roślinnych, a jest ona odpowiedzialna za dobry wzrok oraz kondycję skóry, a także wspomaga nasz system immunologiczny, witaminę E nazywaną witaminą młodości, bo niweluje wolne rodniki, witaminę K, która odpowiada za krzepnięcie krwi.

- Dlatego powinniśmy dbać, by olej rzepakowy zawsze był w naszym domu! – podkreśla celebrytka - Cieszy mnie, że nasze polskie złoto w płynie znowu wraca do łask i jest często wykorzystywane do gotowania, pieczenia czy smażenia. Moimi ulubionym przepisami z wykorzystaniem tego tłuszczu są z jednej strony tak banalnie proste dania, jak pieczone, obtoczone w oleju i soli himalajskiej talarki ziemniaków, które moje dzieci nazywają domowymi chipsami, a z drugiej lubię dodawać rafinowany olej rzepakowy do ciast, bo idealnie je nawilża, nie zmieniając smaku – dodaje.

Jednym z takich wypieków jest chlebek bananowy:

Przepis na chlebek bananowy według Moniki Mrozowskiej

Chlebek 2 formy 22cmx 10 cm

  • 3  jaja
  • 150 cukru trzcinowego
  • 120 ml oleju rzepakowwego
  • 5 średnich bananów
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki płaskie kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżezcki sody
  • 30 g nerkowców
  • 90g mlecznej czekolady

Banany obieramy ugniatamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 170 st góra dół. Jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dorzucamy banany, olej i miksujemy. Mąkę, kakao, sodę, proszek i sól przesiewamy do miski i mieszamy.

Nerkowce i czekoladę szatkujemy, do masy z jajek dosypujemy suche składniki i mieszamy szpatułką, następnie dorzucamy orzechy i czekoladę.

Foremki wykładamy papierem, wlewamy po równo ciasto do foremek układamy na górze po połówce banan w każdej foremce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok godzinie ( sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche w środku po godzinie).

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych


Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:01