Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę żywieniową w 2016 r. Miejsce podstawy, którą niegdyś stanowiły produkty zbożowe, zajęły warzywa i owoce jako kluczowy element zdrowej diety. Zjedzenie trzech porcji warzyw i dwóch porcji owoców dziennie, każda porcja po 100 g to teraz standard. Podobnie jak zamiana wysoko przetworzonych produktów zbożowych na pełnoziarniste zboża. Warto zwrócić uwagę, iż naukowcy z Instytutu uznali za potrzebne, by graficzne przedstawienie uprawiania sportu i rekreacji zamieścić w piramidzie żywieniowej. Chcieli w ten sposób podkreślić, że obok właściwego jedzenia ruch jest częścią składową zdrowego trybu życia.
Źródło: Instytut Żywności i Żywienia
Agata Dobak
StoryEditor
Nowa piramida żywieniowa
Opracowana na nowo piramida żywienia obrazuje istotną zmianę. Warzywa i owoce, które uznano za najbardziej potrzebne w zbilansowanej diecie, zajęły miejsce produktów zbożowych. Sól i cukier nie są polecane do spożycia.