StoryEditor

Obiad bez soli

Wydaje się, że nie da się przygotować potrawy, nie używając soli, a tymczasem wystarczy stopniowo ograniczać sól i zastępować ją ziołami, by pozbyć się jej z kuchni.
24.11.2014., 14:11h

Mięso bez soli, rosół bez soli, a już zdecydowanie nie wyobrażamy sobie frytek czy ziemniaków bez soli. Tymczasem, smak słony, podobnie jak słodki, gorzki czy kwaśny są tymi, do których po prostu się przyzwyczajamy. 

Wystarczy do każdego gotowania dodawać stopniowo coraz mniej soli, by odzwyczaić się od uwielbienia słonych smaków. Zamiast soli można przecież dodawać świeże lub suszone przyprawy

A dlaczego warto od soli się odzwyczajać? Wystarczy tylko zajrzeć na tylną stronę opakowania soli, by zastanowić się nad pytaniem „ile soli jest w soli?”. Otóż nie tylko sól znajduje się w paczce soli. Znajdziemy tam jeszcze na przykład substancję zapobiegającą zbrylaniu.

Według Światowej Organizacji Zdrowia dziennie nie powinniśmy zjadać więcej niż 5 g soli (odpowiada to jednej płaskiej łyżeczce soli od herbaty). A sól, jak wiadomo, znajduje się w niemal każdym produkcie od pieczywa, po sery, słodycze, mięso, aż po słone przekąski. Dla porównania, 5 g soli znajdziemy w dwóch łyżeczkach ketchupu czy puszcze groszku. 
ec

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 22:31