Tarcza ochronna dla organizmu - tłuszcze nienasycone
Optymalna dieta ma dostarczać różne składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Teoria, która głosiła, że wszystkie rodzaje tłuszczów są niezdrowe i szkodliwe, została już dawno obalona. Udowodniono, że tłuszcze – szczególnie nienasycone – są dla nas niczym tarcza ochronna przed wirusami, gdyż wzmacniają układ immunologiczny. Wspomagają pracę serca, układ krwionośny, regulują poziom cholesterolu, zwiększają naszą koncentrację, dobrze wpływają na układ nerwowy oraz wzrok.
Tłuszcze nienasycone wykazują też działanie antydepresyjne i przeciwnowotworowe. Ludzki organizm nie produkuje tłuszczów nienasyconych, dlatego obligatoryjnie musimy je sobie dostarczać. Tłuszcze te znaleźć możemy m.in. w oleju rzepakowym.
fot. Anna Gzyra-Augustynowicz aktorka ambasadorka PSPO
Polska oliwa - bogata w witaminy i przeciwutleniacze
Olej rzepakowy i jego prozdrowotne działanie jest nie do przecenienia. Nazywany jest on polską oliwą, dzięki zawartości i idealnej proporcji (2: 1) kwasów tłuszczowych – omega-6 do omega-3. Jest on też źródłem witaminy E, przeciwutleniaczy i polifenoli. To właśnie te substancje chronią komórki przed uszkodzeniem i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Ma on też dobroczynny wpływ na jelita i żołądek.
Moja ulubiona sałatka na szybko:
- liście sałaty,
- świeży szpinak i rukola,
- pomidorki koktajlowe,
- papryka,
- ogórek,
- ziarna słonecznika,
- przyprawy i 2–3 łyżki oleju rzepakowego.
Zdjęcia w maju, na polu wśród kwitnącego na żółto rzepaku, są piękne. Ale to wyjątkowe właściwości prozdrowotne rzepaku są tak naprawdę zachwycające.
Fot: Katarzyna Sierszeńska/envato.elements