![Choroba niebieskiego języka coraz bliżej Polski. Jak chronić swoje stado?](https://static.topagrar.pl/images/2024/09/13/o_506236_1280.webp)
Lnianka ozima jest roslina, która od wieków znana i uprawiana jest w Wielkopolsce. To właśnie z jej nasion na zimno wytłaczany jest olej bardzo oryginlany w smaku. Smakując Wielkopolski Olej Rydzowy wyczuwa się delikatnie korzenny smak, nawet z nuta cebuli i gorczycy. Pomimo wyrazistego smaku olej rydzowy świetnie łączy się z mięsami, śledziem i wszelkimi warzywnymi sałatkami i surówkami.
Z właściwości oleju rydzowego warto wymienić, że zawiera on aż 90% kwasów nienasyconych, z czego 54% stanowią kwasy omega 3 i omega 6.
Producentem oleju rydzowego i innych naturalnych olejów jest gospodarstwo z okolic Poznania, które od końca XVIII wieku zajmuje sie rolnictwem. Więcej informacji na temat olejów znaleźć mozna na stronie www.semco.pl.
ec.