Spis treści:
Skyr – ma dużo białka
Osiągnięcie pięknej sylwetki z zarysowanymi mięśniami to zasługa ćwiczeń i dobrej diety. Ważne jest dostarczenie odpowiednie dawki białka. Znajdziemy je nie tylko w mięsie, rybie czy strączkach, ale także w nabiale. Przykładem takiego białkowego produktu jest skyr, czyli tradycyjny islandzki wyrób mleczarski nieco podobny do jogurtu. Wytwarza się go z zsiadłego mleka. Zazwyczaj ma sporo białka, które daje uczucie sytości na dłużej. Zawiera również dobre dla naszych jelit probiotyki.
Jogurt na odchudzanie?
Podobnie jest z jogurtem. Chodzi oczywiście o naturalny jogurt bez żadnych dodatków. Nie tylko zawiera białko przyspieszające metabolizm, ale jest wspaniałym źródłem probiotyków, które pomagają w utrzymaniu dobrej wagi. Spożywanie jogurtu to samo zdrowie!
Kefir
Kefir, ze względu na fermentację, należy do tych najzdrowszych produktów mlecznych. Jego spożywanie pozwala na regulowanie mikrobioty jelitowej ze względu na sporą ilość probiotyków. Produkt zawiera także białko i cenne minerały. Co zyskujemy? Lepszy metabolizm i odżywione jelita. Organizm jest gotowy na przyswajanie substancji odżywczych! Wysoka zawartość białka stoi na straży podjadania!
Biały ser
Twarogi obecnie przechodzą ponowną fazę swojej świetności. Placuszki twarogowe, sałatki, czy farsze z białego sera mają coraz więcej zwolenników! Można go dodawać także do koktajlu czy zrobić z niego lody! Poza tym twaróg ma mało tłuszczu, a dużo białka, nic tylko jeść!
Przeczytaj także: Jedz jedno jabłko dziennie na dobre zdrowie. Jak to?
Serek wiejski
Koniecznie wysokobiałkowy. Podobnie jak twaróg stał się niezwykle modnym składnikiem wielu potraw w ostatnim czasie. W mediach społecznościowych królują przepisy na zapiekanki z serkiem wiejskim w roli głównej. To produkt o wybitniej zawartości białka, a do tego nie zawiera wielu kalorii. Idealny na śniadanie, do deserów i na kolację!
Fot. envato elements