StoryEditor

Placki na nowo

Na obiad lub na podwieczorek, placki ziemniaczane sprawdzą się w wielu sytuacjach, a u nas mają dziś jeden dodatkowy składnik.
10.08.2016., 15:08h

Placki ziemniaczane 
z płatkami owsianymi to nieco inna odsłona znanych i lubianych placków ziemniaczanych.

SKŁADNIKI NA PLACKI:

1 kg ziemniaków,
1 średnia cebula,
1 czerwona,
surowa papryka,
2 jajka, 

3 łyżki płatków owsianych,
2 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.


SKŁADNIKI NA SOS TZATZIKI:
2 średnie ogórki,
sól, pieprz,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek świeżego koperku,
1 szkl. greckiego jogurtu,
200 g serka homogenizowanego,
sok 
z 1/2 cytryny,
1 pęczek świeżej mięty.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmiksować. Dodać również zmiksowaną cebulę oraz paprykę i przyprawić. Dodać jajka, płatki i mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto łyżką, rozsmarowując i tworząc okrągłe lub owalne placki. Zrumienić z obu stron. Podawać z sosem tzatziki.
Na sos: umyte i obrane ogórki zetrzeć. Posypać solą i pieprzem. Posiekać drobno czosnek, koperek i miętę. Wymieszać jogurt, serek, sok z cytryny i posiekane zioła. Dodać do ogórków, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Sos z każdą chwilą lepiej smakuje, gdyż smaki bardziej się przenikają.

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 17:34