Placki ziemniaczane
z płatkami owsianymi to nieco inna odsłona znanych i lubianych placków ziemniaczanych.
SKŁADNIKI NA PLACKI:
1 kg ziemniaków,
1 średnia cebula,
1 czerwona,
surowa papryka,
2 jajka,
3 łyżki płatków owsianych,
2 łyżki mąki pszennej,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
SKŁADNIKI NA SOS TZATZIKI:
2 średnie ogórki,
sól, pieprz,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek świeżego koperku,
1 szkl. greckiego jogurtu,
200 g serka homogenizowanego,
sok
z 1/2 cytryny,
1 pęczek świeżej mięty.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmiksować. Dodać również zmiksowaną cebulę oraz paprykę i przyprawić. Dodać jajka, płatki i mąkę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ciasto łyżką, rozsmarowując i tworząc okrągłe lub owalne placki. Zrumienić z obu stron. Podawać z sosem tzatziki.
Na sos: umyte i obrane ogórki zetrzeć. Posypać solą i pieprzem. Posiekać drobno czosnek, koperek i miętę. Wymieszać jogurt, serek, sok z cytryny i posiekane zioła. Dodać do ogórków, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Sos z każdą chwilą lepiej smakuje, gdyż smaki bardziej się przenikają.
ec