Pisalismy już o nowych przepisach, mówiących o dopuszczaniu jednych, a nie dopuszczaniu innych środków spożywczych do sprzedaży w szkołach. W wielu placówkacj i głosem wielu rodziców, obowiązujące od 1.09.2015 roku przepisy kojarzone sa jako zakaz.
Jednak, czy kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych, dbanie o prawidłowy rozwój dzieci albo zapobieganie chorobom takim jak otyłość czy cukrzyca, spowodowane nieprawidłową dietą, to nie są sprawy ważne? Jeśli do tej pory, edukacja kulinarna ogranicza się do wprowadzania kolejnych programów mających podnosić wiedzę dzieci na temat jedzenia, ale nie idzie w parze z edukacją rodziców, opiekunów i nauczycieli to znaczy, że jedyna metodą wychowawczą w kwestii zdrowia jest chyba metoda zakazów i nakazów.
Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z dnia 26.08.2015 roku, określona została grupa środków spożywczych, jakie dopuszczone będą do sprzedaży w jednostkach systemu oświaty. Całą ich listę mozna pobrać ze strony:http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150001256