Podroby używamy zwykle do przygotowania pasztetów. Tymczase, serca, żołądki czy watróbki świetnie sprawdzą się jako osobne danie. Na odrobinie tłuszczu, podsmażamy cebulę. Kiedy tylko nieco się zrumieni, dodajemy podroby. Wystarczy je doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem lub kluskami z ziemniaków.
A po co jeść podroby i gęsinę? Otóś gęsina jest bardzo zdrwoym mięsem, które powinno pojawiać się w naszej diecie. A warto wiedzieć, że:
– gęsina jest najbardziej kalorycznym mięsem spośród drobiu,
– a jednocześnie zawiera więcej kwasów omega-3 oraz omega-6 niż inny drób,
– z 6kg tuszki gęsi możemy wytopić aż 1 litr smalcu, który jest łatwostrawny i niezwykle zdrowy oraz obniża cholesterol,
– gęsina zawiera białko, składniki mineralne oraz witaminy z grupy A, B i D.
ec