StoryEditor

Strączkowe na zdrowie

Rośliny strączkowe goszczą w wielu ogrodach przydomowych, dlatego sprawdźmy, co takiego dobrego mają w sobie dla naszego zdrowia.
24.01.2017., 15:01h

Rośliny strączkowe to dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Częściej powinniśmy sięgać po staropolskie przepisy i wykorzystać fasolę czy bób, obecne w większości ogródków. Pamiętajmy, że:

  • zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne;
  • są niskotłuszczowe;
  • wartość żywieniowa suchych nasion strączkowych jest najwyższa spośród wszystkich białek roślinnych, co oznacza, że można ograniczyć spożywanie mięsa na rzecz roślin strączkowych;
  • nie tracą swoich wartości, nawet przy długotrwałym przechowywaniu.

Jednak nawet przy zdrowych roślinach strączkowych należy pamiętać o umiarze, ponieważ występują też zastrzeżenia do ich spożywania. Są to:

  • przy chorobach tarczycy i wrzodach żołądka, lepiej skonsultować z lekarzem obecność strączkowych w swojej diecie;
  • bobu powinny unikać osoby z cukrzycą oraz dną moczanową.

Więcej na temat zdrowia i urody przeczytasz w najnowszym numerze ‘top agrar Polska" w dziale Dom i rodzina. Prenumeratę można zamówić TUTAJ.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 11:43