Rośliny strączkowe to dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Częściej powinniśmy sięgać po staropolskie przepisy i wykorzystać fasolę czy bób, obecne w większości ogródków. Pamiętajmy, że:
- zawierają błonnik, witaminy z grupy B oraz sole mineralne;
- są niskotłuszczowe;
- wartość żywieniowa suchych nasion strączkowych jest najwyższa spośród wszystkich białek roślinnych, co oznacza, że można ograniczyć spożywanie mięsa na rzecz roślin strączkowych;
- nie tracą swoich wartości, nawet przy długotrwałym przechowywaniu.
Jednak nawet przy zdrowych roślinach strączkowych należy pamiętać o umiarze, ponieważ występują też zastrzeżenia do ich spożywania. Są to:
- przy chorobach tarczycy i wrzodach żołądka, lepiej skonsultować z lekarzem obecność strączkowych w swojej diecie;
- bobu powinny unikać osoby z cukrzycą oraz dną moczanową.
Więcej na temat zdrowia i urody przeczytasz w najnowszym numerze ‘top agrar Polska" w dziale Dom i rodzina. Prenumeratę można zamówić TUTAJ.