StoryEditor

Szparagi – pełne smaku i aromatu

Powoli dobiega końca sezon szparagowy. To już ostatni moment, żeby rozkoszować się tym zdrowym i niezwykle smacznym warzywem.
24.06.2024., 00:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • jak długo trwa sezon szparagowy
  • jakie są właściwości zdrowotne szparaga
  • z jakich regionów Polski pochodzą szparagi najwyższej jakości
  • że, na UPP od lat prowadzone są badania dot. uprawy szparaga

Pod koniec kwietnia w Restauracji Concordia Taste w Poznaniu odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez Katedrę Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Polski Związek Producentów Szparaga. Wydarzenie poprowadził prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski – ekspert w zakresie uprawy, genetyki i hodowli szparaga.

Jego prezentacja przybliżyła zgromadzonym licznie uczestnikom najnowsze trendy w produkcji szparagów w Polsce i na świecie, dostarczyła również ważnych informacji na temat właściwości zdrowotnych tego warzywa.

Szparagi to cenne źródło składników odżywczych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, regulują ciśnienie krwi. Sprzyjają także utrzymaniu pięknej sylwetki, a – co więcej – są nawet afrodyzjakiem!

Z najwyższej jakości szparagów słyną takie regiony jak: Wielkopolska, województwo lubuskie, Dolny Śląsk oraz województwo zachodniopomorskie.

– Polscy producenci szparagów oferują szeroki wybór odmian, które różnią się smakiem, kolorem i konsystencją. Zielone szparagi, uważane za najbardziej delikatne i chrupiące, są gotowe do spożycia tuż po zerwaniu. Białe szparagi natomiast wymagają obierania przed gotowaniem, ale mają głębszy i bardziej kremowy smak. Fioletowe szparagi to prawdziwy klejnot – posiadają intensywny smak i barwę dzięki dużej zawartości antocyjanów – mówił dr inż. Tomasz Spiżewski z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Przypominamy, że sezon szparagowy trwa krótko – od końca kwietnia do końca czerwca. Warto go w pełni wykorzystać!

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. lipiec 2024 03:23