Niezależnie od bycia na diecie:
- wegańskiej,
- wegetariańskiej,
- bezglutenowej,
- fleksitariańskiej,
- dash czy po prostu zbilansowanego odżywiania – spożywanie oleju rzepakowego jest optymalne dla każdego człowieka.
Olej rzepakowy często nazywany jest "oliwą Północy", ze względu na swój drogocenny i prozdrowotny skład. Stanowi on źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-6, omega-3 – organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania układu krwionośnego czy też pracy nerek oraz witamin K, E oraz prowitaminy A.
Dodatkowo olej rzepakowy charakteryzuje najmniejsza spośród wszystkich olejów zawartość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów nasyconych. Olej rzepakowy bogaty jest również w kwas oleinowy, który to zmniejsza zawartość złego cholesterolu i poprawia stosunek dobrego do złego.
Najważniejsze odmiany oleju rzepakowego to:
- rafinowany,
- nierafinowany,
- tłoczony na zimno.
Do czego możemy wykorzystać olej rzepakowy?
Do potraw przygotowywanych na zimno: sałatki, sosy, surówki, dressingi, desery itd., zaleca się wersję oleju rzepakowego tłoczonego na zimno – wzmacnia i uwypukla walory smakowe potraw i dostarcza zdrowe tłuszcze. Do gotowania, duszenia, smażenia czy pieczenia poleca się olej rzepakowy rafinowany. Olej rzepakowy wspomoże nas też doskonale przy pielęgnacji włosów czy skóry.
Używam od lat oleju rzepakowego i nie wyobrażam już sobie swojej kuchni bez niego.
Anna Gzyra-Augustynowicz