Zapiekanka z ryżem i warzywami poleca się na obiad. Dania jednogarnkowe są po prostu bardzo wygodne w przygotowaniu.
Składniki:
1 szkl. ryżu (surowego),
2 cebule,
1 mieszanka 9-składnikowa warzyw mrożonych
na patelnię,
wg uznania: kiełbasa pokrojona
w kostkę lub mielone mięso albo skrzydełka z kurczaka.
Na zalewę:
2,5 szklanki wody,
1/4 kostki masła,
4 łyżki keczupu,
1 łyżeczka wegety,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka suszonego czosnku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu warstwami surowy ryż, pokrojone cebule, mrożonkę, kiełbasę lub inne mięso. Zalać gorącą zalewą.
Piec 60 minut pod przykryciem, w naczyniu żaroodpornym. Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 min. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić zapiekankę jeszcze w cieple, aż ryż będzie miękki.
ec