Małe dzieci, które dopiero zaczynają przyjmować stały pokarm, często jako główne danie otrzymują kurczaka, królika, indyka i inne chude mięsa. Oczywiście towarzyszą temu warzywa, a cały posiłek ma formę delikatną, często bez przypraw. Może warto zastanowić się nad zmianą w jadłospisie, szczególnie, jeśli chodzi o mięsa?
Soczysty stek czy pieczeń to nie jest dobre rozwiązanie, ale gotowana, duszona, delikatna wołowina może okazać się świetnym źródłem składników odżywczych, których małe dzieci potrzebują do właściwego rozwoju.
Badania przeprowadzone przez ekspertów z Uniwersytetu w Kolorado na grupie 88 dzieci potwierdzają, że wołowina to świetny wybór. Jedna grupa dzieci karmiona była kaszką zbożową wzbogaconą żelazem (jako podstawowy składnik diety), druga otrzymywała puree z wołowiny. Taką dietę dzieci otrzymywały od 5 do 7 miesiąca życia. Później rodzice mogli wprowadzić do jadłospisu produkty według własnego uznania.
W 9 miesiącu życia zbadano dzieci. Okazało się, że te karmione wołowiną lepiej przyswajają cynk i żelazo, a także są w lepszej kondycji niż dzieci karmione wzbogaconą kaszką.
Spory zestaw składników
Wołowina zapewnia unikalną dawkę składników odżywczych, w tym wysokiej jakości białko, żelazo, cynk, cholinę, selen i witaminy B6 i B12, niezbędne do wzrostu i rozwoju u niemowląt i dzieci.
Kluczowymi dla dzieci są właśnie żelazo i cynk: oba pierwiastki wspomagają prawidłowy rozwój, wzrost a także uczenie się i rozwój psychiczny. Dostarczenie ich w mięsie to pewność, że nie zabraknie ich w diecie.
W zdrowym ciele zdrowy duch
Jedzenie wołowiny jako jednego z pierwszych produktów wspomaga zdrowy wzrost dzieci bez nadmiernego przyrostu masy ciała. Wspiera także rozwój mózgu, dzięki wspomnianym wcześniej żelazie i cynku, które organizm ludzki przyswaja o wiele lepiej z wołowiny, niż z roślin.
Zdrowy system odpornościowy
Każdy rodzic, który martwi się o zdrowie swoich dzieci powinien wiedzieć, że żywność bogata w mikro- i makroelementy, w tym wołowina, wspomaga wzrost dobroczynnych bakterii w jelicie małego dziecka, co zwiększa odporność organizmu.
Zdrowe nawyki żywieniowe
Wprowadzenie do diety małych dzieci różnorodnych smaków, w tym mięs takich jak wołowina, zachęci je w przyszłości, by wybierały zdrową dietę, pełną składników odżywczych, która dodatkowo będzie wspierać polski rynek wołowiny. al
źródło: Beef Magazine
źródło: Beef Magazine