Krem czekoladowy do kanapek
Składniki:
- 1 szklanka orzechów laskowych, można wymieszać z migdałami,
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 puszka mleczka kokosowego,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 100 g rodzynków, ewentualnie daktyli,
- 4 łyżki kakao,
- 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika.
Sposób przygotowania:
Mleczko kokosowe schłodzić wcześniej w lodówce. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około godziny. Kaszę gotować około 15–20 min. Do ugotowanej, gorącej kaszy dodać pokruszoną na kawałki czekoladę i wymieszać. Orzechy i odsączone rodzynki zblendować na gładką masę. Następnie dodać kakao, syrop klonowy i mleczko kokosowe i ponownie zblendować. Uzyskaną masę dodać do kaszy jaglanej i zmiksować. Przelać do słoiczków i odstawić do lodówki na kilka godzin do ostygnięcia. Podawać z herbatnikami lub z pieczywem.
Przepisy i zdjęcia przygotowała Balbina Piontek, http://healthskie.pl/
Opr. Agata Dobak
Zobacz również:
Współczesna dieta fit – pierwsze śniadanie
Współczesna dieta fit – drugie śniadanie
Współczesna dieta fit – dwudaniowy obiad