Spis treści:
Przed nami sezon jesienny, który bywa kapryśny nie tylko pod względem pogody, ale także z powodu częstych infekcji wirusowych. Niestety, w tym terminie jesteśmy narażeni na grypę, przeziębienia, ból gardła i kaszel. Dobrze jest przygotować się do jesiennego sezonu poprzez przygotowanie domowych receptur prosto z apteczki babcinej.
Czosnek – na co pomaga?
Jego bazą jest czosnek. Dlaczego właśnie to warzywo? Ponieważ jest naturalnym antybiotykiem, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, wzmacnia układ immunologiczny, skraca czas infekcji, odkaża i niweluje nieprzyjemne objawy grypy.
Przeczytaj także: Przywrotnik pospolity – w apteczce każdej kobiety!
Czosnek – działanie:
- antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- reguluje poziom cukru we krwi,
- przeciwzakrzepowe,
- zwiększa wydzielanie żółci,
- ułatwia trawienie, reguluje florę bakteryjną,
- zwalcza pasożyty.
Syrop na przeziębienie
Czosnek ma wiele prozdrowotnych właściwości, np. może zahamować rozwój niektórych bakterii. Zawiera magnez, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, potas, selen, flawonoidy, olejki eteryczne. Wspomaga organizm podczas infekcji dróg oddechowych, łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła, udrażnia drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie.
Przepis na syrop:
Składniki:
- sok z 3-4 cytryn, które mają działanie oczyszczające i wzmacniające,
- dwie główki czosnku,
- 2-3 goździki,
- łyżeczka kurkumy i szczypta pieprzu,
- szklanka przegotowanej wody,
- 4 łyżki miodu.
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do słoika, dodajemy sok z cytryn, plasterki imbiru, goździki, kurkumę i pieprz, a także miód. Całość zalewamy wodą, mieszamy, a słoik zakręcamy. Syrop jest gotowy po 4 godzinach. Można go spożywać kilka razy dziennie po dwie łyżki. Miksturę przechowujemy w lodówce.
Fot. envato elements