StoryEditor

Z pola na stół

Im krótsza droga z pola do stołu, tym lepszy smak i jakość potraw, o czym wiedzą młodzi przyszli szefowie kuchni z okolic Poznania. 
14.03.2016., 13:03h

W miniony piatek w Zespole Szkół w Murowanej Goślinie, uczniowie przygotowywali tradycyjne wielkanocne potrawy z nuta nowoczesności. Prace pod okiem nauczycielki przedmiotów zawodowych, pani Danuty Borejsza-Wysockiej odbywały się w związku z kulinarnym konkursem wielkanocnym.

Z naszego punktu widzenia, interesująca jest idea, jaka przyswieca całej inicjatywie.
- Chcielibyśmy zarażać naszych uczniów pasją do kulinariów. Jednak zgodnie z programem nauczania jest to trudne, ponieważ w klasach o profilu gastronomicznym jest bardzo mało zajęć praktycznych. Dlatego występujemy z wnioskami do starostwa powiatowego w poznaniu o udzielanie grantów. Z tych środków, możemy sfinansować wyjazdy na warsztaty do najlepszych szefów kuchni w Polsce. W związku z konkursem wielkanocnym wsparła nas Spółdzielnia Mleczarska w Kole. Otrzymaliśmy produkty, na bazie których uczniowie przygotowywali potrawy – opowiada dyrektor Beata Strama. 

Już 2. kwietnia uczniowie ponownie przystąpią do warsztatów kulinarnych. Tym razem tematem będzie - domowa produkcja białej kiełbasy. Zamiast słuchać wykładów i notowac przepisy, uczniowie sami przekonają się, z jakiego mięsa i w jaki sposób przygotować wysokiej jakości białą kiełbasę. W planach jest przeprowadzanie podobnych warsztatów co miesiąć, za kazdym razem z innym tematem przewodnim. Natomiast produkty mają pochodzić wyłącznie o lokalnych rolników i producentów. 

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 13:20