Abamektyna jest mieszaniną awermektyn, zawierającą ok. 80% awermektyny B1a i 20% awermektyny B1b. Składniki B1a i B1b mają podobne właściwości biologiczne i toksykologiczne. Awermektyny są związkami owadobójczymi, w tym roztoczobójczymi, pochodzącymi z bakterii glebowej Streptomyces avermitilis. Abamektyna jest naturalnym produktem fermentacji tej bakterii, wpływając na układ nerwowy i paraliżując owady.
W badaniu na nicieniach testowano kombinację różnych stężeń abamektyny w zakresie od 1,125 do 36 µg/ml i czasów ekspozycji od 24 do 384 godz. w teście wylęgowym. Dla abamektyny dawka wywołująca śmiertelność na poziomie LD 50 (połowy populacji) wynosiła od 13,23 (po 24 godzinach) do 2,90 ng/ml (po 384 godzinach).
Przeprowadzono również doświadczenie szklarniowe w doniczkach wypełnionych glebą zakażoną G. pallida w obecności porośniętych bulw ziemniaka odmiany Spunta. Abamektynę w stężeniach 4,5; 9,0; 18,0 i 36,0 µg/ml zastosowano w porównaniu z nematocydem fostiazatem. Naukowcy odkryli, że dawki 18 i 36 µg/ml znacznie zmniejszyły liczbę jaj, młodych osobników, cyst/g gleby i tempo reprodukcji w porównaniu z nietraktowaną kontrolą i leczeniem fostiazatem .
Zastosowanie abamektyny do gleby zapewniło znaczące zwalczanie G. pallida z LD 50 i LD 99,9 – wynoszącym odpowiednio dawki 14,4 i 131,3 µg/ml. Wyniki te wskazują na skuteczność substancji w zwalczaniu patogenu na uprawach ziemniaka oraz jej potencjalne zastosowanie w rolnictwie ekologicznym lub w zintegrowanym programie zwalczania szkodników.
(źródło: Potato News Today; oprac. bie]
StoryEditor
Biopestycyd zwalcza mątwika ziemniaczanego
Naukowcy z Włoch i Mołdawii, badając biologiczny pestycyd abamektynę, wykazali jej wysoką aktywność nicieniobójczą w zwalczaniu mątwika ziemniaczanego Globodera pallida.