
W ziemniaku prowadzenie produkcji ściśle ekologicznej nie jest proste. Opieranie się wyłącznie na dopuszczonych do tego systemu preparatach ochrony i do nawożenia niestety nie pozwala na uzyskanie wysokich i stabilnych plonów. Ponadto tylko nieco wyższa cena ziemniaków ekologicznych nie rekompensuje większego wkładu pracy, niższych plonów i bardziej kłopotliwego przechowywania w porównaniu z uprawą konwencjonalną. Ostatecznie ziemniaków ekologicznych na rynku jest niezwykle mało, zwłaszcza jeśli porównamy ich liczbę z innymi towarami eko.
Zobacz także: To nie stonka jest problemem - gwatemalska ćma ziemniaczana!
Systemem pośrednim pomiędzy ekologicznym a konwencjonalnym jest produkcja integrowana lub zrównoważona. Mają w niej zastosowanie biopreparaty – środki o różnym składzie, działaniu i przeznaczeniu, których wspólną cechą jest naturalne pochodzenie lub wpływanie na naturalne procesy w roślinie. Jednymi z ważniejszych spośród nich są mikrobiologiczne środki ochrony roślin.