Brytyjscy specjaliści w dziedzinie uprawy ziemniaka przedstawili 5 punktów, które miałyby definiować dlaczego farmerzy na Wyspach uprawiają ziemniaki drożej niż rolnicy z np. Francji.
Pojawiły się głosy, że
europejscy plantatorzy mogą produkować ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa za 80 euro za tonę, czyli znacznie mniej niż w Wielkiej Brytanii, która osiąga około 170 euro za tonę. Okazuje się jednak, że
sposób liczenia kosztów jest nieco inny w obu przypadkach. Plantatorzy z południowego brzegu Kanału La Manche nie uwzględniali
kosztów pracy własnej, co w końcowym rozrachunku dawało koszty 110 euro/t. Różnica jednak cały czas jest znacząca. Jakie są więc kluczowe różnice między producentami na Wyspach, a północnej Europy?
1. Brak odkamienianiaWiększość farm we Francji gospodaruje na glebach dużo mniej zakamienionych, niż rolnicy brytyjscy. Dlatego też mogą oni przygotować glebę do sadzenia w mniejszej liczbie przejazdów maszynami.
2. Praca własnaWiele farm we Francji nie zatrudnia dodatkowych pracowników, ale korzysta z pracy członków własnych rodzin, którzy nawet na czas prac sezonowych biorą urlopy. W Wielkiej Brytanii natomiast pracownicy dostarczani są przez agencje pracy tymczasowej.
3. Cześć prac przejmuje przetwórcaWe Francji na pewnym etapie produkcji ziemniaka część prac przejmuje przetwórca, n...