Fumigacja gleby, gazowanie, odkażanie gleby, dezynfekcja podłoża – różnie nazywa się zabieg, który ma na celu zwalczanie nie tylko patogenów wywołujących choroby ziemniaka, ale też szkodników, takich jak nicienie, drutowce, czy nasion chwastów. Fumigacja najpopularniejsza jest w uprawach pod osłonami, mniej w uprawie polowej. Jej wadami są wysoka cena zabiegu, okres, który musi minąć od jego wykonania do np. posadzenia ziemniaka oraz ryzyko dla środowiskowa. Jednak z powodzeniem na szeroką skalę stosują tę metodę np. w Stanach Zjednoczonych.
Rozwiązanie ostateczne
Fumigację podłoża powinno się wykonywać w ostateczności. Konieczność jej przeprowadzenia może wynikać np. z nagromadzenia się w glebie agrofagów, z którymi nie można sobie poradzić innymi sposobami. To zjawisko jednak może wynikać np. z faktu, że zbyt często uprawia się ziemniaki na tym samym polu. W przypadku każdej uprawy trzeba trzymać reżim zmianowania, ale przy ziemniaku przerwa bezwzględnie powinna być przestrzegana i wynosić najlepiej 5–6 lat.
Co zwalczymy?
Dzięki odkażaniu gleby możemy się z niej pozbyć wielu kłopotliwych chorób czy szkodników. Są to m.in. sprawcy:
- rizoktoniozy ziemniaka
- zgnilizny twardzikowej
- parcha zwykłego
- werticiliozy
- suchej zgnilizny bulw powodowanej przez grzyby z rodzaju Fusarium
- zarazy ziemniaka (pływki tego organizmu grzybopodobnego znajdujące się w glebie)
- zgorzele kiełków powodowane przez grzyby z rodzaju Pythium.