Ziemniak, czwarta roślina żywieniowa świata, wykazuje wysoką podatność na różne patogeny, co wymaga intensywnej i kosztownej ochrony jego upraw. Jednym z nich są bakterie z rodzaju Pectobacterium, które powodują m.in. mokrą zgniliznę i czarną nóżkę ziemniaka.
Pectobacterium brasiliense jest patogenem bakteryjnym ziemniaka oraz innych warzyw i roślinnych, powodującym choroby zwane
zgnilizną miękką oraz czarną nóżką ziemniaka. Wśród uprawianych odmian odporność na te drobnoustroje jest ograniczona, natomiast podczas badań amerykańskich naukowców ustalono, że
dziki krewny ziemniaka Solanum chacoense nie jest na nie podatny. Naukowcy z
Colorado State University (CSU) ujawnili, że jego metabolity przyczyniają się do powstawania
odporności na choroby, zmieniając patogenne zachowania
Pectobacterium brasiliense – ograniczają jej wzrost i rozwój oraz
hamują zdolność do wytwarzania enzymów niszczących komórki roślin.W trakcie badań okazało się ponadto, że
dzika forma ziemniaka, pochodząca z Ameryki Południowej, jest również
odporna na owady, wirusy i grzyby. Odkrycie to daje ekspertom kolejne pole do prowadzenia badań nad możliwością wykorzystania tych korzystnych dla praktyki cech w masowej uprawie tej rośliny w różnych państwach świata.
[Źródło:
American Phytopathological Society; oprac. bie]