StoryEditor

Fosfor w ochronie bulw ziemniaka

Już niespełna 20 lat temu na amerykańskich uniwersytetach rozważano możliwość zastosowania soli kwasu fosfonowego w przechowalniach ziemniaka. Obecnie metoda tam jest już dostępna dla farmerów.
19.09.2023., 12:09h
W USA ziemniak ma olbrzymie znaczenie, często bagatelizowane przez Europejczyków. Znajduje się on w codziennej diecie praktycznie każdego Amerykanina, choć nie jest on tam podawany w sposób rozpowszechniony w Polsce. Dominują tam oczywiście powszechne u nas chipsy (czasem podawane u nas jako dodatek do „kotleta”) i frytki, ale wielką popularnością cieszą się różnego rodzaju purée oraz dodatek suszu i skrobi ziemniaczanej do żywności wysoko przetworzonej. Znaczenie ma jednak także ziemniak świeży, zarówno młody, jak i z przechowalni.

Różowa zgnilizna wywoływana przez lęgniowca Phytophthora erythroseptica. Fot. Shutterstock
Stosowanie nieorganicznego fungicydu, jakim są jedno- i dwuzasadowe sole amonowe, potasowe i sodowe kwasu fosfonowego, czyli kwasu ortofosforowego (III) – H3PO3 nie jest w Polsce dozwolone. Warto jednak poznać badania amerykańskie, gdyż środki te być może znajdą się także w UE. Obecnie w USA jest zarejestrowanych kilka preparatów, zawierających zbliżone stężenia soli kwasu fosfonowego.

Fosfonian to nie fosforan

Warto na początek dodać, że fosfor w kwasie fosfonowym występuje w stanie zredukowanym (mniejszy ła...

Pozostało 79% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. styczeń 2025 02:47