
W USA ziemniak ma olbrzymie znaczenie, często bagatelizowane przez Europejczyków. Znajduje się on w codziennej diecie praktycznie każdego Amerykanina, choć nie jest on tam podawany w sposób rozpowszechniony w Polsce. Dominują tam oczywiście powszechne u nas chipsy (czasem podawane u nas jako dodatek do „kotleta”) i frytki, ale wielką popularnością cieszą się różnego rodzaju purée oraz dodatek suszu i skrobi ziemniaczanej do żywności wysoko przetworzonej. Znaczenie ma jednak także ziemniak świeży, zarówno młody, jak i z przechowalni.

Stosowanie nieorganicznego fungicydu, jakim są jedno- i dwuzasadowe sole amonowe, potasowe i sodowe kwasu fosfonowego, czyli kwasu ortofosforowego (III) – H3PO3 nie jest w Polsce dozwolone. Warto jednak poznać badania amerykańskie, gdyż środki te być może znajdą się także w UE. Obecnie w USA jest zarejestrowanych kilka preparatów, zawierających zbliżone stężenia soli kwasu fosfonowego.
Fosfonian to nie fosforan
Warto na początek dodać, że fosfor w kwasie fosfonowym występuje w stanie zredukowanym (mniejszy ła...