Przechowalnia powinna zapewniać wysoką jakość składowanych ziemniaków przez kilka miesięcy. Odmiany przemysłowe czy jadalne mogą być w niej przechowywane nawet do czerwca/lipca. Tak długi okres wymaga pełnej sprawności magazynu, czyli wentylacji, czujników temperatury czy CO2, bez względu na to, czy ziemniaki przechowuje się na pryzmie, czy w skrzyniopaletach.
Dezynfekcja przechowalni
Po opróżnieniu przechowalni z ziemniaków warto zacząć od jej porządnego przewietrzenia. Dotyczy to także kanałów wentylacyjnych używanych przy składowaniu ziemniaków na pryzmie oraz skrzyniopalet. Następnie powinno się zdezynfekować te elementy, żeby nie pozostały na nich żadne patogeny. Najlepiej zrobić to w zamkniętej przechowlani, wtedy preparat lepiej dotrze do każdego elementu. Po dezynfekcji przechowalnię należy jeszcze raz przewietrzyć. Jeśli jakaś partia bulw magazynowana np. w skrzyniopaletach zaczęła gnić, to muszą być one jeszcze dodatkowo umyte. Najlepiej, żeby wysychały na zewnątrz. Mycia może wymagać też podłoga prze...