Jakie właściwości fizyczne powinna mieć gleba i stanowisko pod ziemniaki?
- Przede wszystkim gleba powinna być „pulchna”, niezagęszczona, odpowiednio napowietrzona o stabilnej temperaturze, bez kamieni. Pod względem właściwości chemicznych gleba powinna zawierać powyżej 2% próchnicy, pH optymalne to 5,5-6,5, stanowisko powinno odznaczać się wysoką zawartością podstawowych składników pokarmowych (P, K i Mg) oraz gwarantować dostępność składników pokarmowych i wody w długim okresie – podkreślał dr Tomasz Piotrowski z firmy Agrosimex.
Uprawy rolnicze, użytki zielone, sady, warzywa, rośliny ozdobne i trawniki. Średnie pobranie makroelementów w kg/t św.m. plonu ziemniaka to: N – 4 kg/ t św.m. plonu; P2O5 – 1,5 t św.m. plonu, K2O 6,0 t św.m. plonu, MgO – 1,0 t św.m. plonu, SO3 – 1,5 t św.m. plonu, CaO – 1,0 t św.m. plonu.
Azot kluczowym składnikiem
- Przy czym oprócz azotu powinniśmy także zadbać o odpowiednie zaopatrzenie w siarkę, która wpływa na wykorzystanie azotu, zawartość białka i jest składnikiem aminokwasów siarkowych: metionina, cystyna, cysteina, tryptofan. Kolejnym istotnym składnikiem jest magnez, który jest podstawowym składnikiem chlorofilu, a jego niedobór powoduje zaburzenia w przebiegu kwitnienia i zapylenia – podkreślał ekspert z firmy Agrosimex.
Kluczowym składnikiem plonotwórczym jest bez wątpienia azot. Metody zrównoważonego nawożenia azotem rekomendowane przez dr. Tomasza Piotrowskiego opierają się na 3 filarach:
· Zbilansowanym nawożeniu azotem i pozostałymi składnikami,
· Stosowaniu inhibitorów - „ochrona azotu”,
· Stosowaniu „nienawozowych” źródeł azotu.
Strategia nawożenia ziemniaków azotem
W zakresie nie nawozowych źródeł azotu firma Agrosimex proponuje Rhizosum N Plus będący produktem zawierającym bakterie: Azotobacter salinestris – j.t.k. co najmniej 1,3 x 106 oraz Fe rozpuszczalne w wodzie – co najmniej 0,45 %, Mn rozpuszczalny w wodzie – co najmniej 4,5 % oraz substancję organiczną w s. m. – co najmniej 80 %. Jest to środek poprawiający właściwości gleb dopuszczony do obrotu decyzją MRiRW 970b/22. Produkt rekomendowany jest w dawce: 25-50 g/ha, 1-2 razy w sezonie (uprawy rolnicze, użytki zielone, sady, warzywa, rośliny ozdobne i trawniki).
- Rhizosum N plus zapewnia w zdecydowanej większości przypadków o 50-70 kg/ha więcej azotu mineralnego niż przy stosowaniu jedynie nawożenia mineralnego. Rhizosum N plus to nie tylko azot dla danej uprawy, ale też efekt wiązania azotu dla uprawy następczej. Przy czym bakterie Azotobacter salinestris działają w prawie każdych warunkach atmosferycznych – podkreślał dr Tomasz Piotrowski z firmy Agrosimex. Bakterie Azotobacter salinestris CECT 9690 działają na trzech płaszczyznach: kolonizują glebę, ryzosferę, korzenie i części zielone roślin uprawnych, dzięki czemu asymilowany azot jest bardzo łatwo i szybko dostępny dla roślin – dodał.
Mikroelementy też są ważne
W uprawie ziemniaka równie ważne są mikroelementy, takie jak: Cu, Mn, Zn, Mo, B, Fe. Nawożenie nalistne rekomendowane do kwitnienia rekomendowane przez Agrosimex to:
1. Pierwszy zabieg odżywiający: ASX Complex Mn Forte – 2kg/ha, ASX Fosfor Plus – 2-3kg/ha, SIARCZAN MAGNEZU – 5kg/ha, MARAL / PROTAMINAL – 1L/ha
2. Drugi zabieg odżywiający: ASX Complex – 2kg/ha, ASX Zn – 1kg/ha, ASX Makro Plus – 2-3kg/ha, SIARCZAN MAGNEZU – 5kg/ha, MARAL / PROTAMINAL – 1L/ha, ASX KRZEM PLUS – 0.5-1L/ha
3. Trzeci zabieg odżywiający: ASX Complex Mn Forte – 2kg/ha, Bolero – 1L/ha, ASX Potas/Makro Plus – 2-3kg/ha, SIARCZAN MAGNEZU – 5kg/ha, MARAL / PROTAMINAL – 1L/ha, ASX TYTAN PLUS – 0.2L/ha.