![produkcja ziemniaków na świecie](https://static.topagrar.pl/images/2025/01/17/o_568804_1280.webp)
Status miejsca produkcji wolnego od bakteriozy
W 2025 roku nowe zasady uznawania miejsc produkcji za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaków będą już następujące:
- Ograniczono ilość badania plonu ziemniaków do 2 sezonów, co umożliwi producentom wykonanie takich badań w ciągu jednego roku kalendarzowego (dotychczas były to 3 sezony);
- Ograniczono częstotliwość monitoringowej kontroli zdrowotności upraw ziemniaka. Od 2025 roku w miejscu produkcji, które zostanie uznane już za wolne od choroby bakteriozy pierścieniowej, monitoringowa kontrola ma być przeprowadzana co drugi rok (dotychczas corocznie);
- Każda próbka w ramach monitoringowej kontroli zdrowotności upraw w miejscu produkcji od 2025 roku będzie pobierana z każdych 100 ton wchodzących w skład badanej partii, a nie jak do tej pory 25 ton.
Zobacz także: Seminarium ziemniaczane już 27 lutego 2025 r. w Wielkopolsce z bakteriozą w tle
Jak uzyskać taki status?
Rolnik, aby uzyskać status miejsca produkcji uznanego za wolne od bakteriozy pierścieniowej ziemniaka musi skontaktować się z wojewódzkim inspektorem ochrony roślin i nasiennictwa, właściwym miejscowo.
Łatwiejszy eksport ziemniaków
Wprowadzone rozporządzeniem zmiany znacznie ułatwią eksport polskich ziemniaków do państw członkowskich. Nie będzie już konieczności badania każdej partii tych warzyw. Ziemniaki z gospodarstwa rolnego, które otrzyma status wolny od bakteriozy pierścieniowej, mogą dostać paszport roślin.
Podobna procedura obowiązywać będzie w stosunku do eksportu ziemniaków z Polski do większości państw trzecich. Chyba, że kraje te będą wymagać własnymi przepisami obowiązku badania partii warzyw, w tym bulw ziemniaków.
Fot: Biernacki