Wegańska marka mleczarska DUG z siedzibą w Szwecji promuje pierwsze na świecie mleko roślinne wyprodukowane na bazie ziemniaków. Nowe, opatentowane rozwiązanie, wg producenta, jest kremowe, dobrze się pieni i wszechstronne w zastosowaniu. Firma oferuje produkt w trzech smakach, określanych jako: Barista, Unsweetened i Original.
Produkt uzyskany na bazie ziemniaków zawiera także białko grochu, maltodekstrynę, błonnik z cykorii, olej rzepakowy i naturalne aromaty. Jest również wzbogacony witaminami, w tym D, B12 i kwasem foliowym. Wszystkie wprowadzone na rynek smaki nie zawierają laktozy, soi, glutenu i orzechów, co wyróżnia je spośród innych rodzajów mleka wegańskiego. Działa jak tradycyjne mleko pochodzenia zwierzęcego i można go używać do gotowania, pieczenia, a nawet tworzenia pianki do kawy latte.
Mleko ziemniaczane tej marki charakteryzuje się bardzo niskim śladem węglowym, szacowanym na około 0,27 t do 0,31 kg CO2e/kg. Potrzebuje również znacznie mniej areału, w tym połowy ilości owsa potrzebnego do uprawy i produkcji alternatywnego mleka roślinnego pozyskiwanego z owsa. Z kolei pod względem zużycia wody, Dug zużywa jej 56 razy mniej niż mleko migdałowe.
[bie; źródło: potato-news]