W 2023 r. spożycie ziemniaków w Polsce wzrosło do 102 kg/osobę, chociaż w 2019 r. spadło do ok. 92 kg/osobę. To zapewne efekt masowego napływu do nas w ostatnim czasie obywateli Ukrainy, którzy spożywają je statystycznie w ilości ponad 131 kg/osobę. W analizach statystycznych spada natomiast popyt na ziemniaki do kuchennego gotowania czy smażenia, wzrasta z kolei spożycie tego warzywa w postaci frytek, chipsów, pure, czy przetworzonych półproduktów.
Utrzymująca się od wielu lat ranga ziemniaków w jadłospisie wielu ludzi to efekt m.in. ich walorów smakowych, energetycznych i dietetycznych. Ponadto firmy hodowlane prowadzą systematyczne prace nad ulepszaniem ich smaku i wartości użytkowych. Najcenniejsze odmiany rejestrowane są w Krajowym rejestrze lub we Wspólnotowym katalogu odmian roślin rolniczych, tzw. CCA. Ostatecznie z upraw polowych trafiają na stragany bazarów i sklepów warzywniczych. Klienci z nazwy znają ich zaledwie kilka. Warto zatem poszerzyć tę bazę.
Odmiany ziemniaków jadalnych
Poniżej przedstawiamy ofertę rynkową hodowli ziemniaczanych działających w Polsce, ograniczoną do dwóch odmian jadalnych ziemniaka. Rekomendacja o...