Humigator (patrz foto. – firmowe) oczyszcza powietrze w magazynie co 30 minut. Odbywa się to poprzez jego zasysanie i mieszanie z rozpyloną wodą. Dzięki zmianom ciśnienia cząsteczki wody poruszają się z dużą prędkością, wychwytując z powietrza bakterie, wirusy i inne patogeny. „Zainfekowana” woda jest oddzielana od oczyszczonego powietrza i odprowadzana, a czyste, wilgotne powietrze jest wdmuchiwane z powrotem do komór przechowalni.
Humigator wydmuchuje powietrze o wilgotności od 95 do 98%. Maszyna zapewnia też stabilną temperaturę, co sprawia, że kiełkowanie jest niewielkie. Ziemniaki są jędrne i nie tracą na wadze, nawet przy przechowywaniu ponad osiem miesięcy.
Urządzenie jest dostępne na rynku w różnych modelach, zarówno w wersji sterowania automatycznego, jak i ręcznego. Najmniejszy model wystarcza do zabezpieczenia składowania 500 t bulw, a największy może obsłużyć przechowalnię na 50 000 t ziemniaków. Humigator może być używany do przechowywania ziemniaków jadalnych, ekologicznych i sadzeniaków.
[Źródło: Potato News Today; oprac. bie]
StoryEditor
Przechowywanie ziemniaków bez chemii
Zdecydowana większość zebranych ziemniaków wymaga dobrego przechowania. Jak to zrobić skutecznie i bez użycia środków chemicznych? Okazuje się, że jest na to sposób. Do nawilża i dezynfekcji powietrza w magazynie ziemniaków należy użyć tylko wody i UV. Maszyna, która służy do tego celu – humigator – została opracowana w Idaho (USA) i wprowadzona do Europy w 2020 r.