![539879](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/16/o_539879_1280.webp)
Dobrze przechowane ziemniaki to poszukiwany towar. Muszą jednak leżeć w wydajnej przechowalni. Jeden ze zmodernizowanych magazynów mogłem obejrzeć w gospodarstwie Farm Frites Poland Dwa, po którym oprowadzili mnie Karol Piekutowski – menedżer gospodarstwa i Marcin Wygocki – mistrz przechowalni. Przebudowa polegała na zmianie systemu wentylacji i schładzania.
Najważniejsza jest wentylacja ziemniaków
Wentylacją ziemniaków steruje komputerowy system Omnicuro (Omnivent), który utrzymuje temperaturę bulw w przechowalni na zadanym poziomie i dobiera kombinację otwarcia klap wlotowych, wylotowych i recyrkulacyjnych w taki sposób, żeby powietrze wtłaczane w pryzmę ziemniaków powodowało jej suszenie lub schłodzenie bez ryzyka kondensacji pary wodnej na bulwach.
![](https://topagrar.pl/media/uploads/ziemniaki_skadowane_na_pryzmie_potrzebuja_m.in.wydajnej_wentylacji.taka_maja_przechowalnie_w_gospodarstwie_farm_frites_poland_2..jpg)
System dba również o utrzymanie właściwego poziomu dwutlenku węgla w komorach przechowalniczych. Ziemniaki zaczynają być wentylowane już w momencie, kiedy pierwsze kanały wentylacyjne są już przysypane bulwami. Ta pierwsza wentylacja ma na celu wysuszenie bul...