Dobrze przechowane ziemniaki to poszukiwany towar. Muszą jednak leżeć w wydajnej przechowalni. Jeden ze zmodernizowanych magazynów mogłem obejrzeć w gospodarstwie Farm Frites Poland Dwa, po którym oprowadzili mnie Karol Piekutowski – menedżer gospodarstwa i Marcin Wygocki – mistrz przechowalni. Przebudowa polegała na zmianie systemu wentylacji i schładzania.
Najważniejsza jest wentylacja ziemniaków
Wentylacją ziemniaków steruje komputerowy system Omnicuro (Omnivent), który utrzymuje temperaturę bulw w przechowalni na zadanym poziomie i dobiera kombinację otwarcia klap wlotowych, wylotowych i recyrkulacyjnych w taki sposób, żeby powietrze wtłaczane w pryzmę ziemniaków powodowało jej suszenie lub schłodzenie bez ryzyka kondensacji pary wodnej na bulwach.
System dba również o utrzymanie właściwego poziomu dwutlenku węgla w komorach przechowalniczych. Ziemniaki zaczynają być wentylowane już w momencie, kiedy pierwsze kanały wentylacyjne są już przysypane bulwami. Ta pierwsza wentylacja ma na celu wysuszenie bul...