StoryEditor

Roślinne "jajka" z białek ziemniaka

Awevo Foods, hiszpański start-up z siedzibą w Madrycie, wprowadził na rynek nowy oryginalny produkt – roślinne jajka w płynie Awevo, bazujące na białku ziemniaczanym.

17.08.2024., 08:00h

Roślinne jajko z ziemniaka

Oferowany jest w dwóch wersjach objętościowych, tj. 400 ml i 1000 ml. Innowacyjny towar przeznaczony jest dla tzw. sektora HORECA, czyli sieci hoteli, restauracji i cateringu oraz dostępny również w sprzedaży detalicznej.

Zobacz także; Zwiększona powierzchnia uprawy ziemniaków i ich ceny na rynkach hurtowych

Jaja roślinne nie są tożsame z jajami konwencjonalnymi, ale mają dać ten sam smak i wygląd przygotowywanych produktów.

Pozyskane białko ziemniaczane nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów nasyconych. Określone przez producenta jako wszechstronne, może być używane do przygotowywania jajecznicy, omletów, ciast i innych dań, do których potrzebne są standardowe jajka.

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:06