StoryEditor

Seminarium ziemniaczane z holenderskim ekspertem – jak unikać błędów w agrotechnice?

Pod względem ochrony roślin ziemniak wymaga najwięcej zabiegów spośród roślin rolniczych. Więcej oprysków od niego wymagają jedynie sady i niektóre warzywa. Przyczyną tego jest zaraza ziemniaka, a ostatnio także kilka innych chorób. Czy ochrona może być bardziej efektywna przy wykorzystaniu mniejszej ilości chemii?

12.02.2025., 13:28h

Nie wszyscy pamiętają, że pod koniec pierwszej połowy XIX wieku zaraza ziemniaka spowodowała wyludnienie Irlandii, a wzrosła populacja USA (stąd silne obecność kultury irlandzkiej w USA). Zaraza ziemniaka była głównym powodem Wielkiego Głodu i jedną z najważniejszych przyczyn wspomnianej wyżej migracji. Teraz lepiej radzimy sobie z patogenem powodującym tę chorobę i mamy zdywersyfikowane źródła żywności.

Zobacz także: Seminarium ziemniaczane już 27 lutego 2025 r. w Wielkopolsce z bakteriozą w tle

Nie oznacza to, że jesteśmy bezpieczni. Niebezpieczeństwo to wynika z kilku kwestii:

  1. sprawca zarazy i sprawcy innych chorób oraz szkodniki cały czas zmienia się i może dojść do tego, że dostępna chemia nie poradzi sobie z nimi;
  2. ubywa możliwości ochrony chemicznej na skutek wycofywania substancji czynnych środków ochrony roślin;
  3. zmienia się klimat, co może zmniejszyć dostępność innych roślin wykorzystywanych jako żywność, a także zwiększyć zjadliwość agrofagów;
  4. wzrost populacji świata oraz migracje ludności mogą wywołać niepokoje społeczne, których pośrednim skutkiem będzie mniejsza produkcja żywności na świecie.

To nie wszystkie czynniki wpływające na bezpieczeństwo żywnościowe. Jednak choćby z powodu tych czterech warto efektywniej uprawiać rośliny, w tym ziemniaka. Na efektywność ekonomiczną wpływ mają z jeden strony ceny skupu i plony, a z drugiej koszty, w tym koszty niepotrzebnie ponoszone. Wpływ mają też błędy agrotechniczne. Najszybciej uczyć się na błędach, ale najlepiej na cudzych. Warto zauważyć, że dużo błędów popełnia się tam, gdzie dużo się pracuje, a w uprawie ziemniaka tam, gdzie dużo się go uprawia. Trzecim producentem ziemniaka w UE jest Holandia. Czy zatem holenderscy rolnicy popełniali błędy? Oczywiście – jak każdy!

Okazją do poznania błędów jakie popełniali farmerzy w kraju polderów będzie seminarium ziemniaczane. Zaproszony ekspert, prywatny doradca ziemniaczany działający na rynku holenderskim – Hendrik Jan Lutgert – przedstawi m.in. listę błędów, jaki popełnili Holendrzy podczas zwalczania zarazy ziemniaka. Seminarium odbędzie się ono 27 lutego 2025 r. w Miłosławiu (między Wrześnią a Środa Wlkp.). Szczegóły po kliknięciu w poniższy baner.

tcz

Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. luty 2025 16:01