Aplikacja etylenu
Tej jesieni producent zaprezentuje najważniejszą jak dotąd innowację: technologię precyzyjnej aplikacji etylenu (PET). Efekt idealnego hamowania kiełkowania i braku zmiany koloru ziemniaków np. podczas smażenia to jeden z najważniejszych elementów, na które zwracają uwagę przetwórcy ziemniaka frytkowego, czy chipsowego.
Zobacz także: Lepsze przechowywanie ziemniaków, dzięki tiosiarczanowi wapnia
Mają to zapewnić 3 elementy:
- nowo zaprojektowane czujniki zapewniające jeszcze lepszą dokładność i czas reakcji, są niewrażliwe na obecność innych gazów, mają też mierzyć temperaturę, poziom CO2 i wilgotność względną,
- system impulsów o bardzo niskim dozowaniu etylenu mającym zapewnić jego poziom w skali cząsteczek na miliard,
- kontrola – ten system wykorzystuje zaawansowane algorytmy, precyzyjnie ustalające i zmieniające poziom etylenu.
Fot: Restrain
Ten artykuł pochodzi z wydania Top Ziemniaki 4/2024