Każdego roku w Troms og Finnmark, północny rejon Norwegii, produkuje się ziemniaki, jagody i warzywa. Według Norweskiej Spółdzielni Rolniczej żaden kraj na świecie nie prowadzi produkcji towarowej w bardziej wysuniętym na północ miejscu świata.
Golfsztrom to ciepły prąd morski północnego Atlantyku. Wraz z długotrwałą emisją słońca umożliwia uprawę ziemniaków, warzyw i jagód w krótkim oknie czasowym, tj. od maja do września w
północnej części Norwegii – wykraczającym poza
koło polarne.
Okres wegetacji trwa tu zaledwie od 90 do 110 dni. W południowej części kraju jest zwykle dwa razy dłuższy. Jeśli pogoda nie jest sprzyjająca, wówczas ziemniaki na północy sadzi się dopiero ok. 10 czerwca.
Obecnie
Norweska Rada Rolnicza, Nibio i Tromspotet AS badają, jak
długa emisja słońca (w czasie dnia polarnego) i temperatura wpływają na produkcję ziemniaków, warzyw i jagód w najbardziej na północ wysuniętej części Norwegii. Celem projektu jest m.in. opracowanie dla tego rejonu
nowych norm nawozowych służących
optymalizacji produkcji ziemniaków, kapust pod
agrowłókniną i sadzonek truskawek w
tunelu foliowym. Mają być ponadto stworzone nowe
agrometeorologiczne modele wzrostu kultur, które w szczególności uwzględnią warunki oświetlenia
na północ od koła podbiegunowego.
–
Słońce o północy, które umożliwia 20-godz. fotosyntezę i wyższa temperatura wzrostu przy użyci...