Startup z pakowaną żywnością, Farther Farms, stworzył nowy sposób konserwacji żywności, który może ograniczyć dotychczas dominujący chłodniczy model konserwacji pakowanych produktów spożywczych. Obecnie na rynku dostępny jest wstępnie pokrojony ziemniak, gotowy do smażenia we fryktownicy, pasteryzowany CO2, który utrzymuje ważność handlową przez wiele miesięcy.
Proces ten jest podobny do typowej pasteryzacji, np. mleka lub konserw, który wykorzystuje gorącą wodę i parę. W tym rozwiązaniu wykorzystuje się natomiast nadkrytyczną fazę CO2, gdy jego cząsteczka jest jednocześnie gazem i cieczą. Pasteryzacja odbywa się pod wysokim ciśnieniem, ale w umiarkowanych temperaturach, w przeciwieństwie do pasteryzacji parowej, prowadzonej w wysokiej temperaturze.
Według Farther Farms, technologia ta może być w przyszłości wykorzystywana do konserwacji wielu rodzajów żywności, w tym owoców, warzyw, żywności płynnej i półstałej oraz mięsa i jego roślinnych alternatyw.
[bie; źródło potatonews]