StoryEditor

Wojskowy rygor w przechowalni ziemniaków

Aby zebrane ziemniaki utrzymać jak najdłużej w dobrej kondycji, należy zapewnić im odpowiednie warunki podczas długotrwałego przechowywania. Zależą one głównie od przeznaczenia zmagazynowanych odmian.
22.10.2021., 12:10h
Każda uprawiana roślina wymaga przechowania części płodów, do czego niezbędne są coraz lepiej wyposażone magazyny. Ich techniczne rozwiązania i urządzenia sterujące atmosferą muszą spełniać te potrzeby bardzo precyzyjnie, gdyż tylko wówczas straty będą jak najmniejsze, a jakość towaru wysoka, nawet po kilku miesiącach jego przechowywania.
Zabezpieczyć przed stratami
Okres przechowywania bulw można podzielić na kilka etapów, tj. osuszanie, dojrzewanie, schładzanie, długotrwałe przechowywanie oraz przygotowanie do użytkowania. Każdy z nich prawidłowo przeprowadzony zapewni zachowanie dobrej jakości towaru oraz ograniczy straty do minimum. W tym celu trzeba utrzymać właściwą atmosferę w przechowalni.
Największe ubytki i straty zachodzą podczas przygotowania, dojrzewania oraz schładzania bulw do temperatury właściwej dla kierunku ich użytkowania. Utrzymywanie odpowiedniej temperatury bulw wymaga wentylacji pomieszczenia magazynowego. Najkorzystniej jest prowadzać ją w porze dnia o najniższej temperaturze i najwyższej wilgotności. Jesienią i wiosną wypada ona nad ranem, a zimą w trakcie dnia. Zimą nie należy też dopuszczać do kondensacji wody na bulwach i ścianach przechowalni.
Ważne osuszanie bulw
W obecnym sezonie, z powodu dużych opadów i niskich temperatur pod koniec wegetacji, bardzo ważne do ograniczenia strat oraz możliwości zakażania się bulw chorobami podczas przechowywania jest ich właściwe osuszenie. Zabieg ten należy rozpocząć natychmiast po złożeniu bulw w przechowalni i prowadzić przez 3 do 5 dni. Temperatura powietrza wykorzystywana do tego zadania powinna być o 2–3oC niższa od temperatury bulw
Cały artykuł, z wyszczególnionymi precyzyjnie parametrami długotrwałego przechowywania bulw w zależności od kierunku ich użytkowania, przeczytasz w nowym wydaniu 11/2021 „top agrar Polska” na str. 88–89.
[bie]

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 19:59