StoryEditor

Wspomagane zamgławianie ziemniaków

W długim składowaniu ziemniaków konieczny jest zabieg spowalniający kiełkowanie bulw. Jedną z technologii jego wykonania jest zamgławianie, które także można wspomóc, wykorzystując odpowiedni adiuwant.
05.08.2020., 10:08h
Zbliżają się zbiory ziemniaków i zdecydowaną ich większość trzeba przechować, a niektóre – np. surowiec przeznaczony do przetwórstwa spożywczego – nawet ponad 9 miesięcy. W tym czasie bulwy, nawet w odpowiednich dla każdego typu użytkowego warunkach, bez odpowiedniego zabezpieczenia mogą rozpocząć kiełkowanie. Aby zabezpieczyć towar przed tym niekorzystnym zjawiskiem należy go opryskać lub zamgławić odpowiednim preparatem.

Zamgławianie także można wspomóc, stosując przeznaczone do tego adiuwanty. Przed tym zabiegiem należy jednak sprawdzić w etykiecie środka ograniczającego kiełkowanie bulw, czy nie ma zapisu zabraniającego tę procedurę. W przechowalniach ziemniaka zamgławia się pomieszczenia w celu dezynfekcji powierzchni, a także wprowadzenia środka, np. hamującego kiełkowanie bulw. Do adiuwantów wspomagających ten zabieg należą, m.in.:
  • FOG 95 EC – przeznaczony jest do łącznego stosowania z cieczą roboczą produktów biobójczych w zabiegach zamgławiania mgłą „zimną” i „gorącą”. Preparat można stosować również w opryskach ultra niskoobjętościowego (ULV) i niskoobjętościowego (LV). Jego s.cz. jest olej mineralny (95%; destylat rop...
Pozostało 25% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 11:30