Kiszonka z zielonki w dawce pokarmowej
Kiszonki z zielonek to podstawowe pasze w dawkach pokarmowych dla współczesnych krów mlecznych. Chociaż wśród pasz objętościowych dominuje kiszonka z kukurydzy, stanowiąca zwykle 60–80% suchej masy tych pasz, dobrze sporządzona kiszonka z zielonki z trawy, lucerny lub mieszanki trawiasto-motylkowej powinna być nieodzowną częścią dawki pokarmowej i stanowić 10–30% suchej masy pasz objętościowych. W przeszłości, gdy nie uprawialiśmy kukurydzy na kiszonkę, na tych paszach opierało się zimowe żywienie krów.
Dzisiaj zmieniła się rola kiszonek z zielonek. Są nie tylko źródłem składników azotowych (białka ogólnego), ale także zapewniają strukturę fizyczną dawek pokarmowych. Drobno pocięta kiszonka z kukurydzy jest astrukturalna i struktura fizyczna dawki zależy przede wszystkim od udziału i wielkości cząsteczek kiszonek z zielonek. Kiszonki z zielonek mają wyższą strawność masy organicznej niż słoma czy siano, dzięki czemu korzystniejsze jest zapewnianie nimi właściwej struktury fizycznej dawki p...