StoryEditor

Brakuje pasz – wysłodki poszukiwane

Trwa kampania cukrownicza. Oprócz produkcji cukru, z buraków w cukrowni pozyskuje się też wysłodki, które należą się plantatorom. 
09.12.2019., 10:12h

Cukrownie z grupy Sued Zucker produkują w kampanii kilkaset tysięcy ton wysłodków. Mimo tego są odpadem z produkcji cukru, w ostatnich latach zainteresowanie ich zakupem stale rosło. Niektórzy rolnicy niehodujący bydła odbierali wysłodki, aby je później odsprzedać. Cena z 15 złotych za tonę wzrosła nawet do 70-ciu złotych, bo brakuje pasz. 

– Nie ma tyle wysłodków co kiedyś, trzeba dokupować wszystko. Jest to drogi materiał do zakiszania, brakuje pasz ze względu na suszę – mówi Denis Dembczak, z Wróblina, który zakisza wysłodki w rękawie i stosuje w żywieniu bydła mlecznego. 

Mimo tego, że w wyniku postępu technologicznego wysłodki zawierają znacznie mniej wilgoci niż kiedyś, stanowią znakomitą paszę dla bydła. Teraz jest właśnie czas robienia kiszonki z wysłodków.

Denis Dembczak – rolnik z Wróblina
Czesław Świętanowski – rolnik z Kozłówek
Tomasz Kostrzewa – dyr. Cukrowni Cerekiew w Ciężkowicach

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 22:21