W październikowym wydaniu „top bydło” w artykule pt. „ Chcesz zarabiać na mleku, kontroluj żywienie” prof. Zygmunt M. Kowalski przedstawia ocenę żywienia krów na podstawie wyglądu kału, przeżuwania oraz pH płynu żwaczowego i pH moczu. W opinii autora, ocena wyglądu kału szybko dostarcza informacji na temat błędów żywienia krów. Zmiany wyglądu stałych odchodów pojawiają się już po 12–48 godzinach od popełnienia błędu. Ocenia się kolor, konsystencję, lepkość, zapach i obecność ziarna oraz większych cząstek. Oceny wyglądu kału dokonuje się w skali 5 punktowej.
Ważnym elementem kontroli poprawności żywienia jest również oznaczenie udziału w nim ziarna kukurydzy lub nasion roślin motylkowych. Można to wykonać, przepłukując kał na durszlaku lub na specjalnych sitach kałowych. Nadmierna ilość ziarna lub nasion wskazuje na ich nieprawidłowe rozdrobnienie oraz na zbyt duży udział skrobi w dziennej dawce pokarmowej i może świadczyć także o zaburzeniach w fermentacji w żwaczu.
Na błędy w żywieniu krów mlecznych wskazuje także niewłaściwe pH moczu i treści żwacza. O optymalnych wartościach tych parametrów informuje prof. Zygmunt M. Kowalski we wspomnianym artykule. opr. les