
– Prawdziwym wyzwaniem w najbliższych latach będzie zwiększenie efektywności produkcji mleka przez poprawienie wskaźników rozrodu, bo zaburzenia w rozrodzie stały się obecnie głównym powodem brakowania krów – prognozuje prof. Kowalski, dodając, że aktualnie poważna część środowiska naukowego związanego z bydłem mlecznym upatruje szans zwiększenia efektywności produkcji w zmianach organizacji chowu, w tym w skróceniu okresu zasuszenia oraz w wydłużeniu laktacji.
– Rezygnacja z okresu zasuszenia może powodować obniżenie wydajności mleka w kolejnej laktacji o 20–30%. Skracanie okresu zasuszenia zmniejsza wydajność mleka mniej drastycznie, może dawać jednak dodatkowe korzyści – zaznacza ekspert z UR w Krakowie.
Czy warto skracać okres zasuszenia i jak długo krowa powinna być zasuszona? Zamów prenumeratę „top agrar Polska” i przeczytaj najnowszy artykuł prof. Zygmunta M. Kowalskiego o skróceniu okresu zasuszenia. Znajdziesz go w dodatku specjalnym „top bydło”.
opr. mj
Fot. Jajor