Celem zakiszania pasz jest stworzenie beztlenowej fermentacji oraz szybkie obniżenie pH, tak aby zagwarantować właściwe warunki dla bakterii kwasu mlekowego. Niestety, nie zawsze wszystko układa się po naszej myśli. Pogoda może nie dopisać, nie trafimy w zakładany termin zbioru, a usługodawca nie dopilnował, aby sieczka została optymalnie pocięta. Prowadzi to do utraty składników pokarmowych od ok. 10% (nie do uniknięcia) do nawet 90%. Żeby je częściowo zniwelować, warto zastosować dodatki pokarmowe.
Jakie dodatki warto zastosować i jakich błędów warto unikać podczas wykorzystywania różnych dodatków wspierających procesy fermentacji w zakiszanym materiale? – czytaj w a artykule dr Marcina Gołębiewskiego ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na str. 12 w najnowszym wydaniu „top bydło”.
opr. mj
Fot. Firmowe
StoryEditor
Dodatki kiszonkarskie – które wybrać?
Mogą wspomóc proces fermentacji oraz polepszyć stabilność paszy. Dodatki kiszonkarskie, czyli sposób na mniejsze straty.