StoryEditor

Idealna kiszonka z kukurydzy w 2023 r.: sprawdź długość sieczki!

Co czeka nas w bieżącym sezonie i na co zwrócić uwagę, by uzyskać kiszonkę z kukurydzy o dobrej jakości i wysokiej wartości pokarmowej? Tak robią to praktycy.
20.10.2023., 15:41h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować dobrą kiszonkę?
  • Parametry kiszonki
  • Optymalna sieczka
  • Temperatura w silosie
  • Analiza na sitach kałowych
  • Co bym poprawił?
  • Jakie plony kukurydzy w kraju?

Jak przygotować dobrą kiszonkę?

Optymalny termin zbioru kukurydzy, szybkie zwiezienie materiału, optymalne rozdrobnienie i ubicie oraz szczelne okrycie – to najważniejsze czynniki warunkujące rozwój bakterii kwasu mlekowego, które dzięki obniżeniu pH i warunkom beztlenowym zapobiegają psuciu się kiszonek. Zdaje sobie z tego sprawę Arkadiusz Mejza z OHZZ w Chodeczku. W jego przypadku każdy błąd w zakresie pasz objętościowych generuje ogromne straty, bo pasza jest przygotowywana dla ok. 370 krów, które produkują rocznie grubo ponad ok. 4 mln l mleka. Na jakie rozwiązania postawił?

Parametry kiszonki

Zgodnie z wynikami wcześniej wykonanej analizy (metodą tradycyjną), kiszonka z zeszłego roku w OHZZ w Chodeczku zawiera (w nawiasie wartości uznawane za optymalne): 33,4% s.m. (33–35%), 8,5% b.o. (8–10% w s.m.), 37,2% NDF (do 40% w s.m.), 32,4% skrobi (33–40% w s.m.), pH wynosi 3,6 (do 4,0). – To dobre parametry. Kiszona ma wysoką wartość pokarmową i dobrą jakość, choć mogłoby być nieco więcej skrobi. Z drugiej strony późniejszy zbiór wiązałby się z gorszą strawnością paszy – analizuje Michalina Osetek z firmy Lallemand, która współpracuje z gospodarstwem....

Pozostało 85% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 03:38