StoryEditor

Idealna kiszonka z kukurydzy w 2023 r.: sprawdź długość sieczki!

Co czeka nas w bieżącym sezonie i na co zwrócić uwagę, by uzyskać kiszonkę z kukurydzy o dobrej jakości i wysokiej wartości pokarmowej? Tak robią to praktycy.
20.10.2023., 15:41h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować dobrą kiszonkę?
  • Parametry kiszonki
  • Optymalna sieczka
  • Temperatura w silosie
  • Analiza na sitach kałowych
  • Co bym poprawił?
  • Jakie plony kukurydzy w kraju?

Jak przygotować dobrą kiszonkę?

Optymalny termin zbioru kukurydzy, szybkie zwiezienie materiału, optymalne rozdrobnienie i ubicie oraz szczelne okrycie – to najważniejsze czynniki warunkujące rozwój bakterii kwasu mlekowego, które dzięki obniżeniu pH i warunkom beztlenowym zapobiegają psuciu się kiszonek. Zdaje sobie z tego sprawę Arkadiusz Mejza z OHZZ w Chodeczku. W jego przypadku każdy błąd w zakresie pasz objętościowych generuje ogromne straty, bo pasza jest przygotowywana dla ok. 370 krów, które produkują rocznie grubo ponad ok. 4 mln l mleka. Na jakie rozwiązania postawił?

Parametry kiszonki

Zgodnie z wynikami wcześniej wykonanej analizy (metodą tradycyjną), kiszonka z zeszłego roku w OHZZ w Chodeczku zawiera (w nawiasie wartości uznawane za optymalne): 33,4% s.m. (33–35%), 8,5% b.o. (8–10% w s.m.), 37,2% NDF (do 40% w s.m.), 32,4% skrobi (33–40% w s.m.), pH wynosi 3,6 (do 4,0). – To dobre parametry. Kiszona ma wysoką wartość pokarmową i dobrą jakość, choć mogłoby być nieco więcej skrobi. Z drugiej strony późniejszy zbiór wiązałby się z gorszą strawnością paszy – analizuje Michalina Osetek z firmy Lallemand, która współpracuje z gospodarstwem....

Pozostało 85% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 18:01