Jak podkreślał, żeby mieć zapas doskonałej kiszonki należy zwrócić uwagę na takie aspekty jak:
- wybór odpowiedniej odmiany (wczesność, wigor początkowy, strawność);
- siew we właściwym terminie;
- nawożenie mikro- i makroskładnikami;
- ochronę herbicydową i fungicydową;
- zbiór w optymalnym terminie;
- przygotowanie silosu lub pryzmy.
Podczas prezentacji na III Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu Skwira mówił także o szczegółach dotyczących przygotowania silosu zgodnie z najlepszą praktyką i wiedzą, tak aby pełne silosy i pryzmy zawierały kiszonkę z kukurydzy najlepszej jakości. Jednym z tematów były wybrane elementy agrotechniki w uprawie kukurydzy oraz najbardziej kluczowy moment procesu produkcji paszy z kukurydzy, tj. termin zbioru.
– Wielu hodowcom w tym roku dał się on mocno we znaki. Warto zastanowić się co zrobić, żeby lepiej przygotować się na kolejne lata, podczas których warunki również nie zawsze mogą być po naszej myśli – apelował Marek Skwira.
opr. mj
Fot.