Po pierwsze, przy wyborze wozu paszowego należy uwzględnić wielkość stada i podział na grupy technologiczne. W zależności od liczby zwierząt i grup technologicznych należy dobrać odpowiednią objętość mieszalnika. W 1 m3 wozu paszowego możemy przygotować paszę dla ok. 6–8 krów.
Zespół mieszający decyduje o odpowiedniej strukturze TMR
O uzyskaniu odpowiedniej struktury TMR decyduje zespół mieszający. Pionowe zespoły mieszające mają mniejszą liczbę elementów tnących, są lepiej przystosowane do pasz objętościowych w postaci bel oraz mają mniejsze zapotrzebowanie na moc w stosunku do zespołów poziomych. Możliwość przygotowania małych dawek, szybsze wymieszanie i pocięcie paszy – to niektóre cechy wozów poziomych.
Zobacz także: Ceny bydła: poświąteczna śpiączka
Sposób załadunku paszy
Zależnie od infrastruktury i rodzaju stosowanych pasz sposób załadunku ma kluczowe znaczenie. Silosy przejazdowe i zmechanizowany załadunek redukują potrzebę używania ciągników z ładowaczem. Brak możliwości dojazdu wozem paszowym do pryzm i załadunek wielu rodzajów pasz zmniejsza opłacalność systemów samozaładowczych.
Wielkość wjazdów do obory, a wóz paszowy
Wysokość wjazdów do obory nie musi być problemem przy wyborze wozu paszowego. Przesunięcie osi na tył wozu, poszerzenie wanny, czy wybór poziomego paszowozu – to kilka ze sposobów na niskie obory.
Jaki wóz paszowy wybrać? To pytanie zadawał sobie każdego dnia Janusz Adamczyk wspólnie z rodziną. Na co zwrócił uwagę przy zakupie i dlaczego?