Cielęta urodzone zimą mają gorzej niż ich rówieśnicy, urodzeni w cieplejszych porach roku – zauważyli naukowcy z Brazylii. Niezależnie od tego, czy przyczyną jest zimno i wiatr, czy po prostu potrzebują więcej energii na utrzymanie temperatury ciała, cielęta urodzone zimą mają większe wymagania energetyczne.
Zbadano zatem, jaki związek ma ilość podanej siary z reakcją cieląt na zimno. Trzydzieści cieląt rasy hf podzielono na trzy grupy, którym podano siarę w dawce odpowiednio 10%, 15% i 20% masy ciała (m.c.). W każdej grupie karmienie podzielono – pierwsza dawka została podana w ciągu 2 godzin od urodzenia, a druga 6 godzin później. Po 24 godzinach cielęta umieszczono w chłodnym pomieszczeniu (10°C) na 150 minut. Co 15 minut mierzono temperaturę skóry i temperaturę doodbytniczą, tętno, tempo oddechów oraz drżenie. Co 30 minut pobierano próbki krwi. Następnie wszystkie cielęta były karmione w sposób jednolity i przebywały w identycznych warunkach, w tej samej temperaturze otoczenia.
Wyniki:
- Podczas testu zimna temperatura i całkowite białko w surowicy były wyższe u cieląt, które otrzymały siarę w dawce15% lub 20% m.c.
- Poziom leukocytów wzrósł przed odsadzeniem, osiągając wyższe wartości u cieląt karmionych siarą w dawce 20% m.c.
- Najmniejsza częstość drżenia podczas próby zimna wystąpiła u cieląt karmionych siarą w dawce 20% m.c., następnie u grupy 15%, a najwięcej drżenia zaobserwowano u cieląt karmionych siarą w dawce 10%.
- Nie stwierdzono różnic w tętnie podczas próby zimna, ale tempo oddechów było najwyższe u cieląt, które otrzymały najmniej siary (10%).
- Większa dawka siary nie wpłynęła na przyrosty cieląt w fazie przed odsadzeniem.
- Cielęta, które otrzymały najwyższą dawkę siary (20% m.c.), wykazały lepszą odpowiedź immunologiczną – mierzoną poprzez całkowite białko w surowicy i immunoglobuliny.
Naukowcy sugerują, by cielętom "zimowym" podawać więcej siary – 20% zamiast obecnie zalecanych 15%. Co więcej – zwiększenie dawki siary mogłoby przynieść korzyści dla odporności nawet w warunkach termoneutralnych. Dane pokazują, że im więcej immunoglobulin, składników odżywczych i związków bioaktywnych zawartych w siarze jest spożywanych i wchłanianych, tym lepsze zdrowie i wydajność cieląt.
Ten artykuł pochodzi z wydania top bydło 11/2024
czytaj więcej