StoryEditor

Latem zadbaj o stół paszowy!

Zagrzewanie się pasz na stole paszowym podczas upałów znacznie pogarsza ich jakość, co skutkuje licznymi zaburzeniami pokarmowymi. Zatem jak temu przeciwdziałać?          
30.05.2015., 12:05h

Zbliża się okres letnich upałów, w których wysoka temperatura i wilgotność otoczenia powodują u krowy tak zwany stres cieplny. Jednym z jego najważniejszych skutków jest zmniejszenie pobrania paszy i wszystkie związane z nim konsekwencje. Niestety, dodatkowym czynnikiem zmniejszającym pobranie paszy w tym okresie jest zagrzewanie się pasz czy TMR-ów na stole paszowym. Podobnie jak w minimalizowaniu zakresu stresu cieplnego, tak i w przypadku zagrzewania się pasz na stole paszowym bardzo dużo zależy od hodowcy. W opinii, prof. Zygmunta M. Kowalskiego, zagrzewanie można znacznie ograniczyć przez odpowiednie zadawanie pasz oraz stosowanie specjalistycznych dodatków.  Szczegółowych informacji w tym zakresie udziela prof. Zygmunt. M. Kowalski w swoim artykule pt. „Latem zadbaj o stół paszowy!”, opublikowanym w czerwcowym wydaniu „top bydło” na stronach 20–23. (les) 

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 13:12