
Według eksperta, odchów młodzieży jest jednym z najsłabszych ogniw produkcji mleka. Wskazują na to analizy częstości występowania ketozy typu 2 (występującej od 1. do 21. dnia laktacji). Okazuje się, że pojawia się częściej u pierwiastek (nawet u ok. 25–30% zwierząt w stadach pod oceną) i jest wynikiem błędów w odchowie jałówek. – Są za niskie i za tłuste, na skutek czego w przyszłości nie wykorzystają swojego potencjału genetycznego do produkcji mleka – mówi prof. Zygmunt M. Kowalski.
Jakie najczęściej popełniamy błędy w odchowie jałówek? Na co zwrócić uwagę w ich żywieniu? – czytaj najnowszy artykuł prof. Zygmunta M. Kowalskiego w 12/2018 "top agrar Polska". Chcesz wiedzieć więcej? Zamów prenumeratę "top agrar Polska".
opr. mj
Fot. Jajor