
Jak zaznacza ekspert, to że w żwaczu krów powstaje sporo metanu, jest faktem, którego nie można pomijać i któremu nie można zaprzeczać. Warto jednak podkreślić, że więcej metanu w przeliczeniu na 1 szt. produkuje krowa wysoko wydajna, ale gdy przeliczy się ilość metanu produkowanego na 1 l mleka lub 1 kg białka, okazuje się, że krowa wysoko wydajna jest znacznie bardziej ekologiczna niż krowa użytkowana ekstensywnie.
– Intensyfikacja produkcji mleka, tak przez doskonalenie genetyczne, jak i poprawę żywienia, jest więc jedną z najskuteczniejszych metod ograniczania emisji w chowie krów mlecznych. W wielu laboratoriach świata pracuje się również nad dodatkami paszowymi, które spowodowałyby zmniejszenie ilości metanu produkowanego w żwaczu – zaznacza prof. Kowalski.
Ile metanu produkuje krowa? Co można zrobić dzisiaj, by odpowiedzieć na zarzuty stawiane hodowcom o przyczynianie się do zmian klimatu? Czy redukcja emisji metanu może się opłacać hodowcy? Zamów prenumeratę i czytaj w w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego top bydło.
opr. mj/fot. Sierszeńska